DEF 2020 Overzicht

Lieve, fijne sekswerker babes en andere supporters, donateurs, vrijwilligers, sponsors, actievoerders, helpende handen en retweeters,

Dank jullie wel. Dit jaar was te zwaar. We zijn nog steeds in crisis. Maar jullie hielpen. En dat maakte verschil.

Ik wil jullie graag vertellen wat we hebben bereikt en hoe we dat deden. Ook wil ik vooruit kijken - DEF gaat namelijk door! Maar vooral wil ik jullie bedanken. Bedankt. Bedankt bedankt bedankt!

Wat jullie hebben gedaan

We haalden in totaal 32153,60 euro op voor noodfondsen voor sekswerkers in geldnood; mensen die werken als prostituee, afhankelijk zijn van kortetermijninkomsten en geen financiele steun krijgen van de overheid.

Via DEF konden we honderden collega's direct, financieel steunen. Dat deden we in samenwerking met 7 organisaties. Ook vulden we het noodfonds aan van Liberty The Hague aan voor collega's in Den Haag.

We gaven kleine noodfondsen. Soms herhalend, vaak eenmalig. Altijd zonder extra voorwaarden en anoniem, in cash, voor wie dat wil.

De crisis wordt hier niet mee opgelost. Maar het zorgt wel voor boodschappen. Voor een moment rust. Voor de mogelijkheid om een keer vaker 'nee' te zeggen.

Veel collega's hebben laten weten dat het hen ook hielp om te weten dat we niet helemaal worden vergeten. 2020 was een eenzaam en bevreemdend jaar. Op veel manieren zijn sekswerkers in de steek gelaten. Dat doet pijn en DEF hielp een klein beetje met die pijn. Ik twijfelde of ik dit met jullie wilde delen; DEF heeft immers een praktische insteek en ik schuw sentimentaliteit - we doen hier niet aan donateurpleasen! Maar het is erg vaak genoemd door collega's. Het is belangrijk. Het gevoel dat je niet wordt vergeten, dat anderen om je geven, is belangrijk.

Mini-timeline

DEF begon als spontaan initiatief op Twitter, op 14 maart. Hier lees je meer.

We kregen direct support van drie geweldige organisaties: Door2Door te Rotterdam, Belle Hulp & Ondersteuning te Utrecht en Trans United Europe te Amsterdam. DEF kon gelijk van start dankzij de hulp van de Hiv Vereniging als fiscale sponsor en de gulhartige hulp van Bureau Bolster met de website.

Binnen twee weken haalden we niet 1200 euro op - ons eerste doel - maar ruim 12.000 euro! Dat is dankzij jullie. You did that. Ook gingen we samenwerken met meer organisaties voor het verspreiden van de noodfees in Brabant en Gelderland.

Eind april trapte ik als 'kartrekker' op de rem. M'n inkomen was weg, m'n toekomst onzeker.Steeds meer mensen raakten in paniek. Ik ook. M'n vrienden kregen het steeds zwaarder, moesten in overlevingsmodus. M'n inkomen was weg, m'n toekomst onzeker. Steeds meer mensen raakten in paniek. Ik ook. Ik was op.

Gelukkig leunt DEF niet op een persoon. Trans United Europe - supportnetwerk voor en door trans mensen van kleur, actief vanuit Amsterdam - boodt aan om door te gaan met het noodfonds. Woorden kunnen niet uitdrukken hoe dankbaar ik ben voor hun betrokkenheid, toen en nu. TUE&DEF gingen door. Ondertussen zorgde Door2Door voor extra fondsen voor sekswerkers in Rotterdam.

Eind mei sprong sekswerkercollectief SAVE bij met een verdubbelingsactie. En jullie, fijne supporters, zorgden ervoor dat we binnen een dag al over al onze fundraisingdoelen zaten!

DEF kon de rest van het jaar noodfondsen blijven verstrekken dankzij jullie doorlopende betrokkenheid. Zo maakte iemand mondkapjes en verkocht deze via Instagram. Deze awesome persoon haalde uiteindelijk meer dan 3100 euro op!

Vooruitblik: 2021

Sekswerkers waren en zijn nog altijd in crisis. Je ziet hierbij een duidelijke tweedeling. Aan de ene kant heb je mensen die inmiddels kunnen leunen op andere inkomstenbronnen of op support van hun directe sociale omgeving. De mensen voor wie het, ondanks de klappen die de pandemie heeft gebrach, uiteindelijk mogelijk was om zich aan te passen en weer stabiliteit te vinden.

Aan de andere kant heb je de collega's voor wie dat niet zo makkelijk is. 2020 heeft veel sekswerkers verder in armoede gebracht. Collega's zijn hun veilig onderdak verloren, anderen hun vertrouwde werkplekken. Het is winter en veel mensen slapen buiten. Collega's moeten meer risico nemen om te overleven. Ook zijn er mensen die vanwege hun financiele situatie dit jaar begonnen met seksuele diensten verkopen, vaak zonder de support en kennis die nodig is omdat zo veilig mogelijk te doen.

De crisis is niet voorbij. Het is echter wel veranderd sinds die eerste weken waarin DEF werd opgericht. Dat betekent dat DEF ook moet veranderen.

We zijn nu tijdelijk gestopt met fondsenwerving maar komen binnenkort terug. Met een iets andere opzet, helemaal in handen van sekswerkers. In samenwerking met Trans United Europe en andere sekswerkergroepen!

Ons doel blijft hetzelfde: het vergeven van noodfondsen aan sekswerkers in acute geldnood. We focussen daarbij op het supporten van collega's die nu het minste toegang hebben tot andere ondersteuning zoals collega's die buiten werken, sekswerkers zonder eigen woning, collega's zonder papieren, vluchtelingen die sekswerk doen en lhbtqi sekswerkers.

Samen staan we sterk - dus dat is precies wat we blijven doen.

Ik ben jullie zo dankbaar, lieve mensen. Met alle liefde,

- Hella Dee

De Cijfers

De DEF fundraiser liep t/m 31 oktober. Dit financieel overzicht is van 17 november.

Donaties totaal: €32.153,60

Dit geld is als volgt ingezet:

DEF Noodfondsen: €24.980

Noodfondsen zijn verdeeld over de samenwerkende organisaties, gebaseerd op bereik en behoefte.

Door2Door: 4100

Belle H&O: 7400

Trans United: 8400

St. Rijnstad: 1600

PMW Brabant: 800

IMW Breda: 1200

GGD G-Zuid: 1480

Donaties andere noodfondsen: €3584,14

Met DEF hebben we het noodfonds van sekswerkergroep Liberty in Den Haag aangevuld. Ook is er een bedrag gedoneerd aan sekswerkerfonds Lysistrata, dat als voorbeeld diende voor de werkwijze van DEF.

Liberty The Hague: 2800

Lysistrata: 784,14

Transactiekosten: €404,36

Resterend in kas voor DEFnoodfondsen op 17 november 2020: 3185,1